Høneborg slotsbanke   ‎(M844)‎

Høneborg slotsbanke
Billeddimensioner 600 x 400

Filstørrelse 64.51 kb

Ekstern fil

Filformat: jpeg
Titel: Høneborg slotsbanke

Note
HØNEBORG SLOT OG VOLDSTED

Samlet af Erik F. Rønnebech

Ud mod Lillebælt på et engdrag mellem høje banker ligger det markante, middelalderlige Hakenør Voldsted, der engang dannede fundament for Høneborg Slot ‎(Hønborg - Henneberg)‎.
En nærmest firesidet borgbanke med afrundede hjørner og stejle skråninger. Banken har været omgivet af en ringgrav med en yderdæmning. Begge dele er nu stærkt udjævnede, formodentlig med jord fra banken, hvis sider synes at være beskårne.
Topfladen har været under dyrkning endnu i dette århundrede. På borghanken ses teglstensbrokker og det samme er tilfældet på den landtunge, som i dalslugten bag voldstedet strækker sig ud mod dette, og her har formentlig staaet bygninger i tilslutning til selve borganlægget. På Koldinghus museet og i Nationalmuseet opbevares en del løsfund fra voldstedet.
På Hønhørg slotsbanke er 1858-1910 fundet 81 spredt liggende mønter, ældste fra Erik Klippings tid, men de fleste fra Erik af Pommerns tid.


Henborg, i 1369 kaldet Hønæbørigh og 1429 Hønburgh, var tidligere et kongeslot.

Af lensmænd/høvedsmænd på Hønborg kendes:

Peder Iversen Lykke 1369.

‎(Gotschalck?)‎

Skarpenberg ‎(Scharfenberch)‎.
Nævnt som høvedsmand på Høneborg. Blev i 1377 sammen med andre danske slotshøvedsmænd indstævnet for kejserretten af Kong Albrecht.

Hr. Folmer Mortensen ‎(Gyrstinge)‎ 1445.

Peder Brockenhuus.
Han var rigsråd og ejer af Lerbæk og Vollerslev. Han var en søn af Johan Brockenhuus til Vollerslev, der var landsdommer på Fyn, og Tove Bild.
Han findes første gang omtalt i året 1478, men man ved, at han i sin ungdom havde tjent bispen i Århus. I 1487 var han Lensmand paa Høneborg og fra 1495 til sin død omkr. 1505 var han landsdommer i Nørrejylland. Som rigsråd er han nævnt fra 1498. Ifølge flere kilder skal han have været gift 2 gange og have fået Lerbæki tilgift med sin første frue, Ingeborg Nielsdatter Stangeberg. Man ved med sikkkerhed, at han 1495 var gift med Gese Knudsdatter Reventlow, der formodes at have medbragt herregårdene Bramstrup og Damsbo på Fyn.
Ligesom han selv i sin Tid var Brockenhuus-slægtens rigeste og mest ansete mand, således fortsatte hans slægt i denne position til den uddøde.

Hr. Claus Krummedige 1493

Hr. Thomas Nielsen ‎(Lange)‎ 1504.
Gift med den forriges enke.

Hr. Erik Krummedige 1520.
Thomas Nielsen Langes stedsøn ‎(† 1541)‎

Sidsel Rosenkrantz ‎(†1557)‎.
Enke efter Erik Krummedige.

Herefter blev godset inddraget og indlagt under Koldinghus len.

Slottet ødelagdes af bønderne under grevefejden og atter under kejserkrigen af Wallensteins tropper. Nu står kun borgbanken tilbage.

Det var på Hønborg slot Chr. II indlogerede sig, da han af Mogens Munk i Vejle havde fået overbragt det brev, hvori den jyske adel opsagde ham huldskab og troskab, og hvor han havde store problemer med at finde ud af, om han skulle blive og tage kampen op, eller tage til København. Sagnet fortæller, at da han en februarnat endelig besluttede sig for at forlade Jylland og indskibede sig, ombestemte han sig hver gang færgen nærmede sig Fyn og færgekarlene måtte i løbet af nattet sejle frem og tilbage over 20 gange inden kongen ved morgengry, da han befandt sig ved Fyn, besluttede sig for at gå i land og tage til København.

Kilde: ­http­:/­www­.­roennebech­.­dk­/­www_fredericiashistorie­/­html­/­erritsoe­/­artikler­/­H­%­C3­%­B8neborg­.­html­
Type Andet
Sidst ændret 23 november 2008 - 14:09:35

Billedet relatere til:

IDPostGIVNSidst ændretSidst opdateret af
I3329Iver Finlanddsen14 april 2012 - 7:48:24Lodberg

Antal link ialt: 1
GIVN